Svinjska rebra u medu

  • on December 12, 2019
  • Likes!

 

Svinjska rebra u medu

Vreme pripreme:20 min
Vreme pečenja:8 sati
Porcije: 6 porcija

Sastojci:

  • 3-4 kg svinjskih rebara (bočna ili leđna rebra)

Za suve dodatke potrebno je:

  • 2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1/2 kašike aleve paprike
  • 1/2 kašike crnog bibera
  • 1/2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
  • 1 kašika mlevene majčine dušice
  • 1i 1/2 kašike soli

Za preliv potrebno je:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 šolja meda
  • 1/4 šolje soja sosa (preporuka je sa malo natrijuma)
  • 1 mlevenog crnog bibera

Način pripreme:

  • U tiganj sipajte 2 kašike maslinovog ulja i mleveni beli luk. Pržite na srednje jakoj vatri dok luk ne smekša, ali ne treba da postane smeđ.
  • Dodajte med, soja sos i crni biber.
  • Krčkajte veoma sporo, oko 20 minuta, dok se sos ne smanji i smesa blago ne zgusne. Pomeriti sa vatre i ostavi da se ohladi nekoliko minuta. Pratite vrlo pažljivo dok se sos krčka jer vrlo lako može nastati pena I pokipeti.
  • Na poleđini svih svinjskih rebara postoji tanka membrana koja se zove srebrna koža, koju prvo treba ukloniti. Ako se ostavi, koža će se tokom kuvanja smanjiti a rebra će se uviti. Ta kođe sprečava da začinska mešavina začini donju stranu rebara.
  • Mešavinu začina razmažite po celoj površini svinjskih rebara sa obe strane. Pokrijte elastičnom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati ili bolje preko noći. Možete ih naravno odmah peći, ali ćete dobiti bolji ukus ukoliko meso odstoji u začinima.
  • Postavite rebra, nepokrivena, na rešetku rerne preko papira za pečenje i stavite u rernu na 300-110 stepeni na 8-9 sati, u zavisnosti od debljine rebara.
  • U poslednjih nekoliko sati pečenja, počnite nanositi glazuru i okretati rebra svakih 30 minuta. Možete neprekidno nanositi slojeve glazure koliko god želite da nadogradite lepljivu glazuru po svom ukusu. Kada se kost iz rebara lako i čisto može izvući iz mesa, jelo je gotovo. Ostavite rebra da odstoje 10 minuta pre serviranja.

Comments are closed.

Ne propustite! zanimljivi recepti...

Šta danas za ručak?
Pratite nas i na drustvenim mrezama.