Jednostavne, mekane, vazdušaste lepinjice bez kvasca

  • on December 12, 2019
  • Likes!

Jednostavne, mekane, vazdušaste lepinjice bez kvasca

Porcije: 4 komada

Sastojci:

  • 160 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo (preporuka organski prašak za pecivo)
  • 1/3 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 4 kašike mleka
  • 27 g maslaca
  • 65 g jogurta (možete koristiti grčki jogurt ili čak pavlaku)

Način pripreme:

  • Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. U drugoj posudi zagrejte mleko zajedno sa maslacem (u malim komadima), dok se maslac ne otopi. To možete učiniti i u mikrotalasnoj. Ostavite da se mleko malo ohladi.
  • U veliku posudu dodajte jogurt i mešajte u toplom (ne vrućem!) mleku dok smesa ne postane glatka.
  • Postepeno dodajte suve sastojke i mešajte kašikom, dok se sastojci ne sjedine. Rukama mešajte do glatkog testa. Najbolje je da prvo mesite testo u posudi, a zatim prebacite na površinu blago posutu brašnom i nastavite da mesite. Ako je testo i dalje lepljivo, dodajte još brašna. Ostavite da se testo pola sata odmara na blago pobrašnjenoj površini i stavite praznu posudu preko njega, naopako. Alternativno, ostavite testo da se odmara u posudi, prekrivenoj poklopcem ili prijanjajućom krpom. Što duže testo miruje, biće mekše i lakše će se razviti.
  • Podelite testo na 4 jednaka dela, svaki oblikujte u kuglu i razvijte. Okrećite testo tokom valjanja i povremeno ga prevrnite. Povremeno posipajte brašnom kako se ne bi zalepilo za oklagiju ili površinu. Kada završite, lepinja bi trebalo da ima ovalni oblik, 22x15cm, debljine oko 0,3cm.
  • Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri - ali ne dodavati ulje. Uzmite lepinjice, uklonite višak brašna i stavite ih u tiganj. Pecite dok se na vrhu ne formiraju mehurići, a donja strana blago ne porumeni. Zatim okrenite i pecite oko 1-og minuta.
  • Zamotajte gotove lepinjice u kuhinjsku krpu dok se ostatak peče. Tako će ostati mekane.
  • Ukoliko želite lepinjice sa maslacem-svaku lepinju premažite rastopljenim maslacem, a za lepinje sa belim lukom-svaku lepinju prvo namažite prepolovljenim čenom belog luka, a zatim ih premažite maslacem.
  • Prijatno!

Napomene:

Testo možete pripremiti unapred, samo ga
stavite u frižider, umesto da ga ostavite pola sata. Pre
upotrebe držite testo na sobnu temperaturu (30minuta će biti
dovoljno).
Sastojci:
· · · · · ·
Kategorija:
Obavezno probajte!

Comments are closed.

Ne propustite! zanimljivi recepti...

Šta danas za ručak?
Pratite nas i na drustvenim mrezama.