Zdrava pita od bundeve

  • on October 24, 2020
  • Likes!

Zdrava pita od bundeve

Zdrava pita od bundeve sa laganom korom od celog zrna pšenice i svilenkasto glatkim punjenjem.

Način pripreme:

  • Vreme pripreme: 20 minuta
    Vreme pečenja: 70 minuta
    Ukupno vreme: 1 sat i 30 minuta
    Broj porcija: 8 kriški
    Sastojci:
    Kora pite:
    1 1/4 šolje bademovog brašna
    1 1/4 šolje integralnog pšeničnog brašna
    1/4 šolje ulja avokada ili kokosovog ulja (rastopljenog)
    1/2 šolje mleka (koristili smo nezaslađeno bademovo mleko)
    1 kašika javorovog sirupa ili meda (istopljenog)
    1/8 kašičice praška za pecivo
    1/4 kašičice soli
    Fil:
    3 jaja, velika
    425g (2 šolje) konzerviranog pirea od bundeve ili sami napravite pire od bundeve (ne koristite punjenje od bundeve sa šećerom i začinima)
    1/2 šolje mleka
    1/2 šolje javorovog sirupa ili meda (istopljenog)
    1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
    1 1/2 kašičice začina za pitu od bundeve
    1/4 kašičice soli
    Uputstvo za pripremu:
    Zagrejte rernu na 220̊C. Premažite okruglu posudu prečnika 23cm uljem i ostavite sa strane. U velikoj posudi za mešanje pomešajte bademovo brašno, integralno brašno, ulje, mleko, javorov sirup, prašak za pecivo i so. Mešajte špatulom nastavljajući rukama dok se ne formira kuglica testa. Ako je potrebno, dodajte još bademovog mleka ili brašna, sami procenite.
    Na ravnoj površini razvaljajte koru dok ne postane dovoljno velika da pokrije posudu za pitu. Prvo poravnajte kuglu za testo rukama, a zatim koristite oklagiju. Zaprašite testo brašnom dok ga valjate, a moglo bi vam pomoći da ga položite na papir za pečenje radi lakšeg valjanja i kretanja. Koru prebacite u posudu za pitu. Isecite višak testa kuhinjskim makazama ili nožem, a viljuškom napravite lepe ivice. Pecite 15 minuta. Dok se kora peče, u posudu srednje veličine dodajte jaja i umutite 30 sekundi. Dodajte pire od bundeve, mleko, javorov sirup, vanilu, začin za pitu od bundeve, so i dobro umutite. Smanjite temperaturu rerne na 175̊C, sipajte fil od bundeve na prethodno ispečenu koru i pecite pitu 55 minuta. Pustite da se pita od bundeve potpuno ohladi (!!!) pre rezanja. Koristite nazubljeni nož, isecite na 8 kriški i poslužite na sebi omiljeni način.
    * Testo i nadev možete napravite i dan ranije, stavite u frižider i pecite kad budete spremni.
    Skladištenje: U frižideru pokriveno do 5 dana ili zamrznuto do 3 meseca.
    Nutritivne vrednosti (po porciji 1 kriška)
    Kalorije 330kcal Ukupno masti 16,5g Zasićene masti 2.2g Trans masti 0g Holesterol 69,8mg Natrijum 201,7mg Ukupni ugljeni hidrati 37,7 g Dijetalna vlakna 5.7g Šećeri 16.3g Proteini 9.5g Kalijum7%

Comments are closed.

Ne propustite! zanimljivi recepti...

Šta danas za ručak?
Pratite nas i na drustvenim mrezama.