Kuglice od pomorandže i maka
Pahuljaste sjajne kuglice nalik torti, aromatizovane začinjenim citrusima, zaslađene sa dovoljno
meda i prošarane makom. Ovi energetski zalogaji predstavljaju odličnu zdravu užinu ili desert.
meda i prošarane makom. Ovi energetski zalogaji predstavljaju odličnu zdravu užinu ili desert.
Način pripreme:
- Sastojci:3/4 šolje (120g) urmi, bez koštica1 kašika meda1 šolja (140g) indijskih oraščića (ili verzija bez oraha - 1 šolja ovsa)1/2 šolje (60g) bademovog brašna (ili verzija bez badema - 1/2 šolje sušenog kokosa)1/2 šolje (60g) kokosovog brašnasok i korica pola limunasok i korica pola pomorandže1 kašičica ekstrakta vanile 2 kašike makaprstohvat soli
Glazura od meda i citrusa:4 kašike kokosovog ulja, rastopljenog i malo ohlađenog1 kašika soka od pomorandže (ili limuna)korica 1 pomorandže (ili limuna)1 kašika meda1/2 kašičice ekstrakta vanile
Uputstvo za pripremu:Da biste napravili kuglice:Stavite urme i med u blender i mešajte 2-3 minuta ili dok smesa ne podseća na pastu.Dodajte indijski orah, bademovo brašno, kokosovo brašno, limunov sok i koricu, mak, vanilu i so u posudu blendera.Mešajte 2-3 minuta ili dok se smesa temeljno ne sjedini i drži zajedno.Nauljite prste, uzmite 1 kašiku smese i oblikujte kuglice.Stavite kuglice u pleh i stavite u zamrzivač na 10 minuta dok pripremate glazuru.Pravljenje glazure:Stavite kokosovo ulje, sok od pomorandže, koricu pomorandže, med i vanilu u malu posudu i umutite dok se ne pomeša.Nežno umočite svaku kuglicu u glazuru, dozvoljavajući da višak kaplje. Vratite kuglice u zamrzivač da se stegnu. Čuvajte kuglice u frižideru do 4 dana.Kuglice su pogodne za zamrzavanje. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 meseca.