Paketići od palačinaka sa slatkim i slanim punjenjem
Način pripreme:
- Broj porcija: 14 Palačinke: 1 šolja brašna za sve namene ¼ kašičice soli 3 velika jaja 1 ¼ šolje mleka 2 kašike maslaca, istopljenog Punjenje od piletine i belog luka: 5 kašika maslaca 4 čena belog luka, izgnječenog2 kašičice seckane sveže majčine dušice 2 ½ šolje iseckanog, pečenog, pileće mesa ⅓ šolje krem sira (preporuka krem sir sa belim lukom) 2 kašike seckanog svežeg peršunaPriprema:Korak 1. Zagrejte rernu na 175̊C stepeni Korak 2. Priprema palačinkiU činiji pomešajte brašno i so. U drugoj posudi umutite jaja, mleko i rastopljeni maslac. Pomešajte smesu jaja u smesu brašna dok ne postane glatka. Pokrijte i ostavite u frižideru 1 sat. Smesu procedite u čistu posudu.Korak 3. Zagrejte mali nelepljivi tiganj na umerenoj vatri. Premažite posudu sa malo ulja. Korak 4. Nalijte otprilike 1/4 šolje testa u tiganj. Pržite oko 1 minut ili dok dno ne postane svetlo zlatne boje. Okrenite i pržite 30 sekundi. Prebacite na tanjir. Ponovite sa preostalim testom. Korak 5. Priprema punjenja od piletine i belog lukaU tiganju otopite 3 kašike maslaca na srednje jakoj vatri sa belim lukom i timijanom. Dodajte piletinu i pržite, mešajući 5 minuta ili dok se ne zagreje. Mešajte krem sir dok se ne rastopi i postane glatka smesa. Uklonite sa vatre i podelite smesu piletine u središte svake palacinke i preklopite. Stavite u plitku tepsiju, lagano preklapajući. Istopite preostale 2 kašike maslaca i pokapajte punjene palačinke. Korak 6. Stavite u zagrejanu rernu na 10-ak minuta ili dok se ne zagreje. Pre služenja posuti peršunom.Punjenje od čokolade i jagoda: 100g iseckane mlečne čokolade, poluslatke ili gorko-slatke čokolade 2 šolje svežih jagoda, isečenih na četvrtine 1/2 kašičice šećera u prahu Mleveni cimet (opcionalno) Šlag (po želji) Rasporedite čokoladu po sredini svake palacinke, preko stavite jagode. Zarolati i staviti u plitku tepsiju. Stavite u zagrejanu rernu na 180̊C stepeni na 10-ak minuta ili dok se palačinke ne zagreju i čokolada ne otopi. Pospite šećerom u prahu i cimetom, a po želji dodajte i šlag pre služenja. Saveti:Sveže jagode možete zameniti sa 3 šolje smrznutih isečenih jagoda, prethodno odmrznutih. 3/4 kašičice osušenih listova timijana mogu se zameniti za 2 kašičice svežeg timijana.