Kuća od medenjaka + poklon model za pravljenje kućica

  • on December 14, 2019
  • Likes!

 

Uživajte u pripremi I dekoraciji kuće od medenjaka I napravite svoju novogodišnju I božićnu čaroliju!

Kuća od medenjaka

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kašike meda
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • prašak za pecivo na vrh noža (preporuka organski bez fosfata)

Glazura za ukrašavanje:

  • 1 belance
  • 170 g šećera u prahu
  • par kapi limunovog soka

Način pripreme:

  • Najpre mikserom umutiti maslac i šećer, dok se smesa ne sjedini..U smesu dodajte jaje, vanil šećer, med, cimet, đumbir. Nastavite mešanje I polako dodajte brašno.i prašak za pecivo. Mešanje dovršite rukama.
  • Smesu ohladite u frižideru najmanje 2 sata, može I da prenoći.
  • Testo koje se ohladilo u frižideru stavite između dva papira za pečenje I tek tada razvijte oklagijom na debljinu 5-7mm. Možete koristiti modle za sečenje ili napraviti oblike od kartona po kojima ćete seći oblike. Poklanjamo vam ucrtane delove kućice u tri veličine koje jednostavno možete ištampati I koristiti. Dimenzije I oblike kućice možete birati I sami, uživajte u kombinovanju.
  • Keks pecite na 180°C, 7-8 minuta, dok ne dobije svetlo braon boju na ivicama. Odmah nakon pečenja keksići će biti mekani ali čim se ohlade postaju tvrdi I krckavi.
  • Nakon pečenja keks ostavite da se dobro ohladi. Rubovi kuća od medenjaka veoma se lako uvijaju. Ohlađene komade od medenjaka možete napraviti do jedne nedelje unapred, dobro pokriti i čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Takođe se mogu zamrznuti do 3 meseca, otapati na sobnoj temperaturi pre upotrebe.
  • Glazura za lepljenje I ukrašavanje: Dobro umutiti belanca a onda malo po malo dodavati šećer u prahu I 2-3 kapi limunovog soka. Kako biste dobili jači I čvršći lepak dodajte malo više šećera u prahu.

Gradnja kućice:

  • Pre svega nađite osnovu kućice. Za to može poslužiti drvena daska za serviranje
  • Lepljenje započnite sa dva dela: prednji deo kuće i bočna strana. Povucite debelu liniju glazure po jednoj dugoj ivici i jednoj kratkoj ivici bočnog dela kuće. Zalepite ga na bazu. Koristite sve što imate u kući kako biste pružili potporu zidu ( limenku soka, visoku šolju, flašu vode itd.). Izvucite liniju glazure po dnu prednjeg dela kuće. Zalepite ga na bazu i zalepite ga za stranu bočnog dela kuće. Pridržite zidove nekoliko minuta dok se glazura delimično ne stegne. Ponovite sa drugom stranom dela kuće i zadnjim delom kuće. Dodajte glazuru unutar bilo kakvih spojeva, unutar i van kuće, kako bi se ispunile praznine. Ne možete preterati sa glazurom-kada se osuši, izgledaće kao sneg! Ostavite kućicu da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat pre dodavanja komada krova.
  • Dodajte krov: Na unutrašnjoj ivici jednog od krovnih komada nanesite debelu liniju glazure i zalepite je na zidove. Držite nekoliko minuta. Ponovite sa drugim delom krova. Nanesite debelu liniju glazure na mestu spajanja dva dela krova, na vrhu kuće. Držite nekoliko minuta.
  • Neobavezni dimnjak: Dimnjak je opcionalan, ali je jako zabavan. Preporuka je da se dimnjak sastavi odvojeno, a zatim da se lepi na krov. Upotrijebite debele linije glazure za sastavljanje dimnjaka na isti način na koji ste sastavili dno kuće. Dimnjak se možda ne uklapa u tačan ugao krova, jer je možda izgubio oblik tokom pečenja i hlađenja, zato koristite onoliko glazure koliko je potrebno i tokom ukrašavanja možete prekriti sve eventualne greške. Ostavite da cela kuća odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 3 sata, najbolje 4-6 sati ili čak preko noći pre ukrašavanja. Za to vreme poklopite i čuvajte ostatak glazure na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Koristićete je kao lepak za lepljenje bombona I ukrasa na kuću.
  • Pustite mašti na volju I uživajte u šaranju kućice. Umesto šprica za ukrašavanje, odlično može poslužiti kesa za zamrzivač,kojoj isečemo vrh. Ukrašenu kućicu, ostavite da odstoji par sati da se glazura stegne.
  • Uživajte!

Napomene:

*Ukoliko pravite veliku kućicu meru možete duplirati
*Ukoliko želite tamniju boju kolačića dodajte 4 kašike kakaoa
*Po želji možete dodati mleveni karanfilić, muskatni oraščić (po 2 kašičice)

Comments are closed.

Ne propustite! zanimljivi recepti...

Šta danas za ručak?
Pratite nas i na drustvenim mrezama.